Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 17 de juliol del 2013

Apologia a 1984



Ahir vaig veure una notícia on explicaven que algunes de les botigues més famoses i internacionals del mercat han instal·lat un programa que a través de les càmeres i dels telèfons mòbils dels clients (internet), elaboren tot el circuit per on ha passat el client a dins del comerç. Ho justificaven, argumentant que així determinen quines són les preferències dels clients, per millorar la seva eficàcia com a comerciants.
A mi m’ha fet reflexionar sobre la situació de l'home en la moderna societat industrial i la paradoxal noció de llibertat/esclavitud que es produeix en alliberar-se dels vincles de la societat tradicional, caient pres dels nous paranys del consum i de l'estandardització cultural. Ens ofereixen quantitat de productes, assegurant la nostra felicitat a l’adquirir-los, i a més ens controlen i ens vigilen quan caiem en el parany consumista de comprar perquè si. Tot això per perfeccionar la maquina capitalista, i sent una mica Georgelià, de ben segur que en un futur no molt llunyà desenvoluparan productes secrets que ens faran entrar a les botigues i comprar el què més els convingui. Tot aquest entramat comercial és la punta de l’iceberg, és el que es pot observar i publicar en una noticia. Així perd tot valor, simplement ens distreu i ens indigna, a la vegada que publiquem al facebook el nostre malestar. Tot el sistema de control i manipulació informativa és mou en esferes que fins el moment ningú era capaç d’arribar-hi, o d’extreure informació. Sort en tenim de gent com Edward Snowden o Julian Assange, que observant la immoralitat de corrupció informativa, de les quals eren partícips o coneixedors, van considerar que ja ni havia prou. Ens han mostrat una part més de l’iceberg, ens han ensenyat una mostra que no podia sortir a les noticies. I com a conseqüència, els hi ha caigut o els hi caurà tot el pes de la maquinaria capitalista. Han estat etiquetats i acusats de terroristes, de fer trontollar la seguretat nacional, de treballar per l’enemic. Evidentment que són l’enemic. Han mostrat a tot el món el control exhaustiu i repressiu del qual disposen molts governs de països teòricament desenvolupats. Han mostrat el que no s’havia d’ensenyar. Ens vigilen, ens graven, ens escolten i no ens ho diuen. Ara sembla ser que és per la nostra seguretat. Som al Londres de 1984. George Orwell devia preguntar quins plans tenia el govern dels Estats Units per escriure el seu llibre. Mai s’ha arribat a apropar tant la ficció amb la realitat.  

M’agradaria comentar una reflexió que em va fer la meva parella. Em va comentar que amb les noves tecnologies, els seus caps la tenien controlada tot el dia. Que per mitjà d’internet et poden localitzar, preguntar-te o demanar-te feina en qualsevol moment del dia. Considero que l’alienació al treball que proposava Marx, s’ha complert i perfeccionat de manera inversemblant. Ens ha retallat dràsticament la llibertat individual, quan el missatge social era tot el contrari! Com en tota la publicitat de la societat postmoderna, ens han vengut els nous aparells electrònics com a elements imprescindibles per a la vida moderna. La pròpia pressió social ha desencadenat una necessitat pels programes d’última generació, que sense avisar ens han envaït el nostre territori personal. D’alguna manera ens veiem immersos en tot un procés de control “invisible”, en què a més hi som partícips i només en valorem la comoditat en la qual ens han fet creure. Bé, davant de tot això em quedo amb una frase d’Erich Fromm, en què diu: "El peligro del pasado era que los hombres fueran esclavos. Pero el peligro del futuro es que los hombres se conviertan en robots"

2 comentaris:

  1. Respecto al artículo, una observación; ¿No resulta como mínimo paradójico que en una sociedad supuestamente democrática se acepte y se defienda judicial y políticamente la utilización encubierta por parte del Estado de mecanismos de vigilancia y de control que vulneran la libertad del individuo / ciudadano con el fin de obtener información al servicio de intereses puramente económicos, y que al mismo tiempo se prohíba y se criminalice política y judicialmente una consulta democrática ciudadana que se llevaría a cabo de forma voluntaria y transparente con el fin de obtener información al servicio de intereses sociales que reforzarían las libertades, el derecho, y la calidad de vida de estos?

    ¿Cuenta atrás hacia un 1984…?

    ResponElimina
  2. Ante todo, gracias por leer y participar del blog!

    Es evidente que cualquier consulta ciudadana a través de un referéndum significa conceder poder de elección a la ciudadanía. Esta concesión es muy peligrosa porque das al pueblo la libertad de elegir. En el sistema capitalista salvaje este concepto no se contempla. El mercado es quien manda y quien decide. Si las personas tuviéramos una verdadera capacidad de elección y nuestros votos implicaran posibles cambios en la política, haríamos desestabilizar la maquinaria. Nos fijamos mucho en las democracias nórdicas donde parece que el ciudadano es más que un ciudadano. Desgraciadamente en nuestro país las cosas no funcionan así. El pensamiento crítico queda muy lejos de penetrar en las bases más intrínsecas de nuestra sociedad. Pero es interesante analizar la historia de la democracia moderna, y observamos como en casi todos los países existe un bipartidismo en donde se reparten el pastel las mismas personas y partidos. Y elecciones tras elecciones siempre salen los mismos. Siempre ganan los que garantizan la estabilidad de los mercados, los que no alteran la economía, los que perpetúan el capitalismo, en definitiva, los que saben que el dinero es quien manda en esta sociedad. Nos distraen con reformas absurdas cada vez que cambian el gobierno, pero si nos damos cuenta la base más fundamental de este sistema nunca cambia. El capitalismo está diseñado para crecer y expandirse hasta que no queden recursos suficientes como para mantenerlo.
    En la gran mayoría de democracias, el papel del ciudadano es meramente presencial. Nos manipulan, nos vigilan y nos roban y lo mejor de todo es que intentan hacernos creer que es por nuestra seguridad y por nuestro bien.
    Pronto inventaran los ministerios de 1984 para hacer desaparecer a todos aquellos que molestan…

    ResponElimina